سپارنده دانش نزد غیر اهل آن، مانند آویزنده گوهر و مروارید و طلا برگردن خوکان است . [پیامبر خدا صلی الله علیه و آله]
تا ظهور ...
تعریف جهاد
یکشنبه 87 شهریور 10 , ساعت 2:46 عصر  
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ‏
واژه جهاد، بخشها و شاخه‏هاى گوناگونى از کوشش و تلاش انسانى راشامل مى‏شود؛ جهاد از مبارزه با نفس و هواهاى نفسانى آغاز، و به وقف‏نمودن خود براى خدا در قالب تشکل‏هاى ربّانى الهى و داوطلب شدن براى‏جنگ و پیکار در راه خدا پایان مى‏پذیرد، و با کوشش مداوم وخستگى‏ناپذیربراى برپاداشتن حق و انجام امر به معروف و نهى از منکر و مبارزه باستمگران، ادامه مى‏یابد.
جهاد برترین وسیله‏اى است که مى‏توان با آن براى تقرّب به خدا توسّل‏جست و به حضرت حق نزدیکتر شد. خداوند متعال در قرآن مجید مى‏فرماید:)یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَابْتَغُوا إِلَیْهِ الْوَسِیلَةَ وَجَاهِدُوا فِی سَبِیلِهِ لَعَلَّکُمْ‏تُفْلِحُونَ(1)).
»اى کسانى که ایمان آورده‏اید از خدا بترسید و وسیله‏اى براى تقرّب به او بجوئیدو در راه او جهاد کنید، باشد که رستگار شوید.«
از این آیه استفاده مى‏شود که جهاد یک وسیله الهى است که گاهى واجب‏ولازم است مانند جهاد براى دفاع از مسلمانان و دفاع از دین در برابر خطرها،و گاهى هم سنّت مؤکّد است مانند جهاد در راه تبلیغ رسالت خدا و اشاعه دین درجهان.
در حدیث شریف نیز این تقسیم درباره جهاد وارد شده است. فضیل بن‏عیاض از امام صادق‏علیه السلام درباره جهاد پرسید که جهاد واجب است یا سنّت؟امام‏علیه السلام فرمود: جهاد بر چهار قسم: دو قسم آن واجب و قسم سوّم آن سنّت‏است امّا جز در کنار واجب، انجام نمى‏شود و یک قسم هم سنّت است. امّا دوقسم واجب عبارتنداز: مبارزه انسان با نفس خود در برابر گناهان و معصیت‏خداوند، و این والاترین جهاد است؛ و پیکار با کفّارى که به شما نزدیک‏هستند. امّا جهادى که سنّت است ولى جز با واجب برپا نمى‏شود، این است که‏جهاد با دشمن بر همه امّت واجب است و اگر همگى ترک کنند، عذاب الهى‏دامنگیر همه آنان مى‏شود، و این جهاد براى امام سنّت است که همراه امّت به‏میدان جنگ برود و با دشمن نبرد کند. امّا جهاد سنّت، هر سنّتى است که انسان‏آن را برپا دارد و در راه احیا و برپاداشتن آن مجاهدت نماید، زیرا کاروکوشش دراین راه از بهترین اعمال و موجب احیاى سنّت است. پیامبرگرامى اسلام‏صلى الله علیه وآله فرمود: »کسى که سنّت حسنه‏اى را ایجاد و برپا دارد،براى اوست پاداش آن سنّت و پاداش همه کسانیکه بدان عمل مى‏کنند بدون‏اینکه از پاداش خود آنان، چیزى کم شود.«(2)
این حدیث از روایات محکمه‏اى است که درباره اقسام گوناگون جهاد به‏تفصیل سخن مى‏گوید. در آیات قرآن و روایات پیامبرصلى الله علیه وآله و اهل بیت طاهرین‏اوعلیهم السلام همه انواع جهاد شرح و بسط داده شده است، در حالیکه در فقه تنها دربخش »جنگ و پیکار در راه خدا« به تفصیل سخن گفته شده است. و ما به‏پیروى از قرآن و حدیث و سیره فقهارحمهم الله در این کتاب ابتدا درباره همه بخشهاى‏جهاد و اقسام آن بحث کرده‏ایم و سپس به حسب روش فقها درباره موضوع‏جنگ در راه خدا نیز سخن گفته‏ایم.
البتّه در مورد جهاد با نفس تنها به متن آیات و روایات اکتفا نموده‏ایم، زیرامتن آیات قرآن و احادیث شریف اثر بخش‏تر وروشن‏تر است در حالیکه بعضى‏از مسائل فقهى را از آیات و روایات جهاد بر ضد ستمگران الهام گرفته‏ایم. و درموضوع جنگ و قتال در راه خدا روش فقها را در پیش گرفته‏ایم، و همچنین‏بخش اخیر کتاب را به »امر به معروف و نهى از منکر« اختصاص داده و آن رابه روش فقها بررسى نموده‏ایم.
از خداوند سبحان مى‏خواهیم که به ما توفیق دهد تا به آنچه مى‏گوئیم عمل‏کنیم، و عمل ما را قبول فرماید و ذخیره روز قیامت قرار دهد، و به فضل‏ورحمت خود، عمل به این رساله مختصر را مجزى گرداند. انّه سمیع الدّعاء.
محمّدتقى المدرسى‏
5 / جمادى الاُولى / 1418ه. ق‏

نوشته شده توسط یاس | نظرات دیگران [ نظر] 
درباره وبلاگ

تا ظهور ...

یاس
اوقات شرعی
فهرست اصلی
بازدید امروز: 27 بازدید
بازدید دیروز: 140 بازدید
بازدید کل: 1018800 بازدید

شناسنامه
صفحه نخست
پست الکترونیک
پارسی بلاگ
لینک های روزانه

نقد و بررسی آثار علی شریعتی [176]
احکام جهاد [99]
خطر روحانی نماها [182]
افشای یک جنایت در حق نسل سوخته [238]
توسعه اقتصادی جهانی = رواج فساد [141]
کد قرار دادن فایل فلش در وبلاگ [1490]
سیاست عاشورا [197]
سیاست جهان گرسنه [145]
راههای صهیونیسم برای سلطه بر جهان و محو اسلام [151]
فلش احادیث امام حسین (ع) [297]
فلش زیارت ناحیه مقدسه [232]
آپلود رایگان فایل [124]
مهدی فاطمه عج [158]
حوزه آن لاین [124]
فتوبلاگ تا ظهور [125]
[آرشیو(21)]
فهرست موضوعی یادداشت ها
حدیث[129] . مناسبت روز[47] . پاسخ به سوالات[23] . آلبوم عکس[20] . پژوهش در قرآن[19] . نقد و بررسی آثار علی شریعتی[13] . اخبار روز[9] . نقد و بررسی اشعار مولوی[5] .
نوشته های پیشین

امام حسین (ع)
حدیث
مناسبت ملی
آلبوم عکس
عمومی
پاسخ به سوالات
امام مهدی (عج)
معصومین
حضرت فاطمه (س)
اخلاق اسلامی
پژوهش در قرآن
امام علی (ع)
حضرت محمد (ص)
دفاع مقدس
حضرت معصومه (س)
امام صادق (ع)
حجاب
زبان عربی
مساجد و نماز جمعه
ماه رمضان
ولایت فقیه
امام حسن مجتبی (ع)
امام رضا (ع)
حج
روز قدس
اخبار کانون رهپویان وصال
نقد و بررسی آثار علی شریعتی
آرشیو
لوگوی وبلاگ من

تا ظهور ...
لینک دوستان من

یاوران مهدی (عج)
آلبوم تصاویر من
اعجاز علمی در قران وحدیث
همبستگی وبلاگنویسان مسلمان
ویژه نامه محرم سایت تبیان
ویژه نامه محرم سایت اعتقادات
ویژه نامه محرم سایت لبیک
ویژه نامه محرم سایت بلاغ
ویژه نامه محرم کانون وبلاگنویسان مذهبی
مرکز نشر اعتقادات
ویژه نامه محرم سایت معروف یاران
ویژه نامه محرم سایت غدیر
دانشنامه امام خمینی
پایگاه اطلاع رسانی امام خمینی
وصیت نامه امام خمینی
مرکز اطلاع رسانی فلسطین
اشتراک در خبرنامه

 
لیست کل یادداشت های این وبلاگ

سیر خلقت نورانى حضرت زهرا(س)
معنی لغوی فاطمه
پیرامون اسامى حضرت زهرا سلام‏اللَّه‏علیه
فاطمه‏ى زهراء علیهاالسلام ریشه‏ى شجره‏ى طیبه‏ى نبوت است
نام‏گذارى زهرا علیهالسلام
[عناوین آرشیوشده]